Mleko mamy jest uznane przez krajowych i światowych ekspertów żywienia dzieci za najbardziej odpowiednie i najzdrowsze dla dziecka w pierwszym półroczu jego życia. Zapewnia ono prawidłowy rozwój fizyczny i poznawczy dziecka, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia u niego wielu chorób, zarówno w czasie karmienia piersią, jak i po jego zaprzestaniu. Nie zastąpi go żadne mleko modyfikowane, gdyż skład mleka kobiecego dynamicznie się zmienia i dopasowuje do aktualnych potrzeb dziecka: w ciągu pojedynczego karmienia, w ciągu doby, tygodni i miesięcy, a nawet podczas choroby mamy. Wśród niepokojów, jakie towarzyszą młodej mamie, nierzadko pojawia się lęk o wystarczającą ilość mleka w piersiach. Obawy te warto skonsultować z położną lub doradcą laktacyjnym, aby w razie konieczności podjąć odpowiednie kroki.
Dział: Karmienie
Kozie mleko wraca do łask! Produkt, który był często dostępny w kuchni naszych babć, wyparty przez powszechnie dostępne mleko krowie, znów zaczyna odzyskiwać należne mu miejsce w jadłospisie dzieci i dorosłych. I nic dziwnego, ponieważ kozie mleko ma szereg właściwości zdrowotnych, a pod wieloma względami przewyższa mleko krowie.
Zioła stosowane są od wieków w profilaktyce i leczeniu wielu dolegliwości. Zalecane są w sytuacjach, kiedy stosowanie leków syntetycznych nie jest wskazane, a taką sytuacją jest karmienie piersią. Laktacja to proces wydzielania mleka przez gruczoły mleczne, pojawia się po porodzie i trwa przez cały okres potrzebny do wykarmienia i przygotowania potomstwa do samodzielnego odżywiania tzw. posiłkami stałymi. Wychodzimy z założenia, że okres karmienia piersią powinien trwać jak najdłużej, często do tzw. samoodstawienia się dziecka od piersi.
Zarówno kobiety będące w ciąży, jak i te karmiące piersią mają to do siebie – i dobrze – że chcą robić tylko to, co nie będzie szkodziło ich dzieciom i im samym. Dużo czytają, pytają doświadczonych rodziców, lekarzy i położnych. Chcą świetnie przygotować się do macierzyństwa, do pełnienia najważniejszej roli w swoim życiu, czyli do bycia mamą.
Każda przyszła mama wie, że to, w jaki sposób się odżywia, ma wpływ na zdrowie jej dziecka. Później – w czasie, kiedy karmi piersią – zbilansowana dieta ma ogromne znaczenie zarówno dla niej samej, jak i noworodka. Eksperci są zgodni, że w ciąży i podczas karmienia piersią należy postawić nie na ilość, ale na jakość pożywienia. Dotyczy to nie tylko warzyw czy owoców, ale także mięsa czy jaj. Na co zwracać uwagę?
Światowa Organizacja Zdrowia uważa, że praktycznie wszystkie matki mogą karmić piersią, pod warunkiem że będą miały wystarczającą wiedzę i otrzymają odpowiednie wsparcie. Karmienie piersią to czynność, której trzeba się nauczyć. Tylko jak karmić piersią, aby dziecko się najadło, a brodawki nie bolały?